http://operativmedia.az/public/frontend/img/svg/proqnozu.svg
Bakı 13 ° C

Su yolu ilə yayılan xəstəliklərdən necə qorunmaq olar?

31 Yanvar 2024 , 10:37
Su yolu ilə yayılan xəstəliklərdən necə qorunmaq olar?

Həyatın əsas ehtiyacı olan su və qidanın istehsal prosesindən istehlakına qədər olan bütün mərhələlərdə gigiyenik şərtlər nəzərə alınmalıdır. Əks halda bəzi xəstəliklər bu şəriatdə yayılaraq sağlamlıq üçün ciddi təhlükə mənbəyinə çevrilir. Xüsusilə su çirklənməyə ən asan məruz qalan maddədir. Çirkab sular yolu ilə yayılan bakteriyalar isə immuniteti zəif olan insanlarda ciddi infeksiyalara səbəb ola bilər.

Bəs su ilə yayılan xəstəliklər hansılardır və onlaran necə qorunmaq lazımdır? 

Bu barədə Səhiyyə Nazirliyinin mütəxəssis-eksperti, infeksionist Təyyar Eyvazov "Operativ Media"ya açıqlama verib.

Təyyar Eyvazov: "İmmun sistemini məqsədyönlü şəkildə "gücləndirməyə"  ehtiyac yoxdur"

O qeyd edib ki, xəstəliklərdən qorunmağın ən vacib şərti təmizliyə riayət etməkdir:

"Su vasitəsilə ötürülərək ən çox yayılan infeksion xəstəliklər bakterial (vəba, salmonellyoz, dizenteriya, bağırsaq yersinyozu, eşerixioz, qarın yatalağı və paratiflər və s.), ibtidailər (amebiaz, lyamblioz, kriptosporidioz və s.), viruslar (adenoviruslar, enteroviruslar, hepatit A , hepatit E, norvalk virusu, rotavirus səbəbli diareyalar və s.) tərəfindən törədilir. Bu infeksiyalara su qəbulu vasitəsi ilə yoluxmamaq üçün birinci növbədə suyu qaynadıb içmək tövsiyə olunur. Bundan başqa meyvə, tərəvəz, göyərti və bu kimi digər qidaları qəbul etməzdən əvvəl onları yaxşı yumaq lazımdır.

Bu qida maddələrinin xəstəliktörədən mikroblarla çirklənməsi təmiz olmayan su ilə onların suvarılması nəticəsində baş verir. Tərəvəzləri, meyvələri və qabları gölməçə suyu ilə yumaq olmaz. Suyu bəzi iri ölçülü mikroorqanizmlərdən təmizləmək üçün çox kiçik məsaməli filtrlərdən istifadə oluna bilər. Bundan başqa icazə verilən su hövzələrində çimmək, üzgüçülük zamanı suyu udmamaq, yeməkdən əvvəl, tualetdən istifadə etdikdən, gəzintidən sonra, heyvanlarla təmasdan sonra əlləri yalnız təmiz su və sabunla yumaq lazımdır".

Sevinc İbrahimzadə

OXŞAR XƏBƏRLƏR
Plastik qablarda saxlanılan qidalar hansı təhlükələr yaradır?

Plastik qablarda saxlanılan qidalar hansı təhlükələr yaradır?

Nazirlik peyvəndlə bağlı çağırış edib

Nazirlik peyvəndlə bağlı çağırış edib

Birinci sinfə və məktəbəhazırlıq qruplarına elektron qəbul prosesi yenidən aktivləşdirilib

Birinci sinfə və məktəbəhazırlıq qruplarına elektron qəbul prosesi yenidən aktivləşdirilib

XƏBƏR LENTİ
  • 05:31

    Xəzər dənizində 4 maqnitudalı zəlzələ olub
  • 00:01

    Azərbaycan Ordusunun Qarabağda keçirdiyi antiterror əməliyyatının ildönümüdür
    Azərbaycan Ordusunun Qarabağda keçirdiyi antiterror əməliyyatının ildönümüdür
  • Dünən
    23:18

    Tayvan və Macarıstan Livanda partlayan qurğularla əlaqəni təkzib edib
  • Dünən
    22:58

    UEFA Çempionlar Liqası: Liqa mərhələsinin I turunda daha 2 görüş keçirilib
  • Dünən
    22:33

    Rusiya səfirliyi diplomatların ölkədən çıxarılmasını məntiqli cavab adlandırıb
  • Dünən
    22:26

    Livanda rabitə qurğularında partlayışda ölənlərin sayı 14 nəfərə çatıb - YENİLƏNİB
  • Dünən
    21:54

    Bakının iki rayonunda qaz olmayacaq
  • Dünən
    21:25

    Netanyahu Livandakı hadisələrdən sonra ilk açıq bəyanatını verib
Menyu