
ABŞ-ın Şimal-Qərb Universitetinin alimləri İtaliyanın Pavia Universitetinin həmkarları ilə birlikdə müəyyən ediblər ki, yağlı balıq yemək ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır.
“Operativ Media” bildirir ki, tədqiqatın nəticələri MDPI-də (Multidisciplinary Digital Publishing Institute) dərc edilib.
Tədqiqatda balıq istehlakının insan sağlamlığına təsiri ilə bağlı əvvəlki tədqiqatlarda olan 78 805 ürək-damar xəstəlik təhlil edilib və müəyyən edilib ki, pəhrizdə çox miqdarda yağlı balıq ürək-damar xəstəlikləri riskini 8% azaldır.
Alimlər hesablayıblar ki, gündə 50 qram balıq yemək həyat üçün təhlükəli olan və olmayan bütün ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf ehtimalını 9% azaldır. Gündəlik balıq porsiyasını 150 qrama qədər artırsanız, risk 30% azalacaq. Bu, çox güman ki, qoruyucu təsir balıqdakı omeqa-3 poli doymamış yağ turşularının tərkibinə bağlıdır.
İstehlak olunan balığın miqdarı və necə hazırlanacağı ilə bağlı daha aydın tövsiyələr yaratmaq üçün daha çox araşdırmaya ehtiyac var.
Sevinc İbrahimzadə