
Beyin insaninin ən mürəkkəb və vacib orqanlarından biridir. O düşüncə, hisslər, hərəkət və yaddaş kimi funksiyaların idarə mərkəzidir. Beynin əsas xüsusiyyətlərindən biri onun öyrənmə və məlumatı yadda saxlama qabiliyyətidir.
Operativ Media xəbər verir ki, son elmi araşdırmalar göstərir ki, gündəlik qida rasionumuzda olan bəzi məhsullar beynin koqnitiv funksiyalarına mənfi təsir göstərir.
Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu məhsullar yaddaşı zəiflədə, düşüncə aydınlığını azalda, hətta beyni qocalda bilər.
Ən böyük təhlükə bu gün demək olar ki, hər bir supermarket rəfində tapıla bilən emal olunmuş məhsullardır .
Fast food, çipslər, şirin və qazlı içkilər
Bunların hamısında çoxlu şəkər, duz və trans yağlar var. Onlar faydalı lif və zülaldan tamamilə məhrumdurlar. Bu cür məhsulları tez-tez istehlak edən insanlarda koqnitiv pozğunluqlar və beyin qan damarları ilə bağlı problemlər riski əhəmiyyətli dərəcədə artır.
Ağ çörək, şirin xəmir və konfet
Qanda qlükoza səviyyəsinin kəskin artmasına səbəb olur. Bu qlükoza dəyişmələri zamanla xroniki iltihaba səbəb olur . Bu da öz növbəsində beyni qidalandıran kiçik damarların zədələnməsinə gətirib çıxarır. Mütəxəssislər beynin qan dövranını yaxşılaşdırmaq üçün vacib ilk addım kimi tam taxıllara keçməyi tövsiyə edirlər.
Həddindən artıq duz istehlakı
Bu ayrı bir problem kimi göstərilir, çünki bu, arterial təzyiqin artmasına səbəb olur , bu da beynin damar sisteminin vəziyyətinə mənfi təsir göstərir.
Beyin funksiyalarını yaxşılaşdırmaq üçün isə:
Pəhrizinizə yağlı balıq, qoz və kətan toxumu daxil edin
Onlar orqanizmdə iltihabi prosesləri azaltmaq, sinir hüceyrələrini zədələnmədən qorumaq və neyrodegenerativ xəstəliklərin inkişaf riskini azaltmaq qabiliyyətinə malik olan omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir.
Bitki lifi
O, nəinki həzmi yaxşılaşdırır, həm də bağırsaqlardakı faydalı mikrofloranı qidalandırır. Bu mikroflora da öz növbəsində sinir sisteminin fəaliyyətinə birbaşa təsir göstərir.
Pəhriz
Tərəvəz, balıq, zeytun yağı və orta dərəcədə qırmızı şərabdan ibarət bu pəhriz insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.
Mütəxəssislər hesab edirlər ki, beyninizin sağlamlığının qayğısına qalmaq sadəcə sadə addımlardan başlayaraq böyük dəyişikliklər tələb etmir. Məsələn, ağ çörəyi tam taxıl çörəyi ilə əvəz edə, şirin qazlı içkilər əvəzinə limonlu su və ya şəkərsiz ev şirələrini seçə bilərsiniz. Mayonez və ketçup əvəzinə təbii qatıqdan hazırlanmış souslardan istifadə etmək məsləhətdir.