25 İyun 2024, 10:15
Yayda zəhərlənməyə səbəb ola biləcək qidalar hansılardır?
Yayda zəhərlənməyə səbəb ola biləcək qidalar hansılardır? şəkil
Yayda zəhərlənməyə səbəb ola biləcək qidalar hansılardır?

Yay fəslində zəhərlənmə halları nisbətən üstünlük təşkil edir. Həm uşaqlar, həm də böyüklər arasında rast gəlinən qida zəhərlənmələri   mikroblar və ya onların toksinləri ilə yoluxmuş qida məhsullarının yeyilməsi nəticəsində meydana gəlir. Xüsusilə dəniz məhsullarının istifadəsi zamanı zəhərlənmə riski yüksəkdir.

Həkim qastroenteroloq Gülnarə Ağayeva “Operativ Media”ya açıqlamasında bildirib ki, yayda dənizdən çıxarılan məhsul uzun müddət isti şəraitdə saxlanıldıqda onun tərkibində müxtəlif bakteriyalar əmələ gəlir və bu da zəhərlənməyə səbəb ola bilər.

Həkimin sözlərinə görə, yayda dəniz məhsulları ilə yanaşı başqa qidalardan da zəhərlənmə baş verə bilər:

“İsti  havalarda mayonezdən və xamadan hazırlanan salatların tühlükəsiz müddəti bir gündən aşağıdır. Həmin qidalar hazırlandığı zaman və ya bir neçə saat ərzində istifadə olunmalıdır. Hətta  soyuducuda saxlanılsa da, məhsullarda zərərverici bakteriyalar artır və bunlar da insanın zəhərlənməsinə gətirib çıxara bilər. Qida zəhərlənməsi çox qısa müddətə başlayan  ürəkbulanma, qusma, ishal və bəzən də qızdırma əlamətlərindən ibarətdir. Belə vəziyyətlərdə vaxtında tədbir görülməzsə, ciddi problemlər yarana bilər. İstər uşaq və yaşlı adamlarda, istərsə də xəstə insanlarda  hansısa ağır xroniki xəstəlik varsa, üstünə qida zəhərlənməsi gəldikdə olduqca ciddi fəsadlara gətirib çıxara bilər”.

Həkim deyib ki, isti havalarda şirniyyat və xəmir məhsullarından da ehtiyat etmək vacibdir:

“Tərkibində kremlər olan qidalardan çox yemək məsləhət deyil, çünki həmin kremlər süddən və süd məhsullarından, yağdan və s. hazırlanır ki, onlar çox qısa müddətdə korlana bilər. Bu zaman onlarda zərərverici mikroorqanizmlər  və bakteriyalar çoxalır, bu isə güclü zəhərlənməyə gətirib çıxara bilər”.

G.Ağayeva bu fəsildə hansı qidaların insan sağlamlığı üçün təhlükəsiz olduğunu sadalayıb:

“Xüsusilə bitki yağı və limondan hazırlanmış təzə tərəvəz salatları daha çox məsləhət görülür. Bundan başqa yayda ayran, soyuq dovğa, doğramac kimi qidalara daha çox üstünlük verilir”.

Sevinc İbrahimzadə

Son xəbərlər
"Qalatasaray" Türkiyə millisinin üzvünü transfer etmək istəyir
İsrailin Zəncana endirdiyi zərbə nəticəsində 2 SEPAH hərbçisi həlak olub
İranın bir gecədə İsrailə endirdiyi zərbələr nəticəsində ölənlərin sayı 4-ə çatıb
Qeyri-sabit hava şəraiti nə vaxta qədər davam edəcək?
İranın hava məkanının bağlı qalma vaxtı uzadılıb
Ağ Ev: Tramp Kanadada Zelenski ilə görüşəcək
"Əl-Hilal" Osimhenə illik 50 milyon avro təklif edib
İsraildə raket zərbələrindən zədələnən 22 bina dərhal söküləcək